project

Wood Lane
227 Wood Lane, White City, London, UK
CLIENT  HUB and Women’s Pioneer Housing ARCHITECT  Allford Hall Monaghan Morris (AHMM)
quantity surveying – employer’s agent
On a triangular site bounded by a railway line and a road bridge, a new housing project developed in partnership between HUB and charity Women’s Pioneer Housing (WPH) is planned to provide 350 co-living units in a 29-storey tower, with 80 units for WPH in two eight-storey wings. We undertook detailed cost studies to establish the viability of the co-living proposal, and worked with the design team on building height options, which can be cost-critical for buildings of this scale.
“Working with Circle as a key part of our team has been integral to the success of the Wood Lane development so far … there is no task too small.”
TOM STONEHAM, HUB

Wood Lane

UNITS
350 co-living units, 80 Women’s Pioneer Housing units
HEIGHT
29 storeys
MATERIALS
concrete frame, brick facades, centralised ventilation system

STRUCTURAL + CIVIL ENGINEER
Whitby Wood
MEP CONSULTANT
Skelly & Couch
PLANNING CONSULTANT
Gerald Eve

SECTORS
residential
COMPLETION
submitted for planning January 2020

Co-living tenure is a relatively untested form of residential development and there is limited cost data available for it. As quantity surveyor we carried out detail cost studies to find a formula that works for the client partnership. Throughout the feasibility stages, we assisted in decisions on heights by advising on cost efficiencies for various tall building options. We also produced facade option studies.

As employer’s agent, we co-ordinated with consultant Skelly & Couch on the preparation of a detailed MEP study on the project’s proposed centralised ventilation system, made necessary by air quality concerns. The system takes fresh air from the structure’s roof level and distributes it throughout the building.

The site is located next to a surface London Underground railway line, as well as an associated road bridge. We engaged specialist sub-contract input and worked closely with consultant Whitby Wood to understand, plan and cost a temporary works solution to enable unimpeded operation of the rail line. The piling design for the high rise building employs a split level solution to protect the Transport for London asset and accommodate the sloping site.

renderings : courtesy HUB and AHMM
LinkedIn   Twitter